Minua on ankarasti varoitettu käyttämästä huumoria – etenkään ironiaa tai sarkasmia – nettikirjoituksissa. Matti on ensimmäinen nimeni, joten otan riskin.

Kotisivujeni viikon kysymyksenä oli: Kannatatko tasaveroa? Myönnän hämmästyneeni tuloksesta, jonka mukaan 43 % on tasaveron kannalla ja 57 % sitä vastaan. Oletin, että suhde olisi selkeämpi vastustajien eduksi. Eikö kokoomus ole saanut läpi viestiään, jossa se visertää vastustavansa tasaveroa? Vai eksyykö sivuilleni suhteellisen vähän veljiä vasemmalta?

Tunnustan, etten kannata tasaveroa. Antaudun aika-ajoin keskusteluun sosiaali- ja verojärjestelmistämme. Lähes poikkeuksetta olemme olleet keskustelukumppanin kanssa yhtä mieltä siitä, että molempia tulisi muuttaa. Yksinkertaistaa. Minulle on ehdotettu, että ryhtyisin ajamaan tasaveroa. Mallia, jossa jokaisen tulisi maksaa veroa esimerkiksi 10 000 euroa vuodessa. En innostu.

Sen sijaan malli, jossa perustulo yhdistettäisiin suhteelliseen veroon, on kannatettava. Verohallinnon helposti ymmärrettävän määritelmän mukaan ”vero on suhteellinen, jos sen prosentuaalinen määrä on yhtä suuri riippumatta tulon määrästä”.  Kun perustulon ja suhteellisen verotuksen joukkoon sirotetaan veroton tuloraja (vaikkapa 7 000 euroa), saadaan malliin enemmistön vaatima progressio. Muutos poistaisi kannustinloukut ja viekoittelisi kaikkia työntekoon.

Minulla ei ole käytössäni virkamiesarmeijaa todistamaan mallin aukottomuutta. Todennäköisesti sen negatiivisimpana vaikutuksena olisi kuitenkin valtava byrokraattien joukko, joka vapautuisi vero- ja sosiaalihallinnosta paikkaamaan lähitulevaisuudessa siintävää työvoimapulaa.

En ole tienannut elämäni aikana euroakaan pääomatuloja. En niin ikään ole salaliittoteoreetikko, mutta toisinaan minusta tuntuu, että ankaran progressiivinen verotus on ammattiyhdistysten juoni pitää ahkeratkin duunarit köyhinä ja näin otteessaan. Yritän rimpuilla.

Ps. Tervetuloa keskustelemaan aiheesta tai aiheen vierestä tänään Kahvila Korvaan. Hämeenkatu 27, klo 16-18. Mainiota naistenpäivää itse kullekin!

Näytä suurempi kartta