Aluehallintovirasto (AVI) myönsi syksyllä 2018 Ratikan jatkorakentamiseen liittyen Tampereen kaupungille vesiluvan Vaitinaron rantatäyttöä varten. Vaasan hallinto-oikeus kumosi luvan Pirkanmaan Ely-keskuksen (ELY) valitettua siitä.

Kaupunki tyytyi päätökseen, sillä kun tieto valituksesta tuli, aloimme ennakkoneuvottelulla yhdessä AVI:n ja ELY:n kanssa etsiä parempaa ratkaisua. ELY nosti esiin saarivaihtoehdon. Pääteltiin, että se ei vaarantaisi järviveden rantaimeytymistä ja näin pohjaveden laatua.

AVI myönsi saaritäytölle vesiluvan vuoden 2020 alussa. Kaksi luontoyhdistystä valitti luvasta, mutta hallinto-oikeus hylkäsi valituksen. Luvasta valitettiin vielä Korkeimpaan Hallinto-oikeuteen (KHO), jossa käsittely on kesken. Käsittelyyn liittyen KHO pyysi asiasta ELY:ltä lausunnon, johon Tampereen kaupunki on vastannut.

ELY toimii asiantuntijastatuksella eli sen lausunnolla on erityinen painoarvo. Pontevuutta riittää, vaikka ELY itsekin myöntää, että juuri tässä asiassa sen asiantuntemus on puutteellista ja lausunnossa virheitä.

ELY on tulkinnut tehtyjä selvityksiä ja käyttämiään ulkopuolisia aineistoja väärin, mikä on johtanut ilmeisen virheellisiin johtopäätöksiin. Se on siis bluffannut laajoissa ennakkoneuvotteluissa; tavoitteena ei ole ollut avoin ja ennakoitava lupaprosessi.

ELY:llä on ollut prosessin aikana useita mahdollisuuksia tuoda näkemyksensä esiin, mutta se on ilmaissut osan näkemyksistään vasta KHO:lle toimittamassaan lausunnossa. KHO:n päätöksestä ei voi enää valittaa, joten menettely vaarantaa vakavasti Tampereen kaupungin oikeusturvan.

Kaikkien pitäisi voida luottaa viranomaistoiminnan ennakoitavuuteen ja johdonmukaisuuteen. Miksi Ely on katsonut tehdyt selvitykset riittäviksi aina KHO-käsittelyyn saakka? Jos ELY:n esittämät väitteet olisivat totta, sen olisi viranomaisena pitänyt valittaa vesiluvasta jo hallinto-oikeuteen.

Näyttää ilmeiseltä, että Pirkanmaan Ely-keskuksella on asiassa piiloagenda eli vesiluvan saamisen ja saaritäytön estäminen kaikin mahdollisin keinoin. Syy ei ole selvinnyt. Vastuullinen viranhaltija ja viranomainen ei toimi mielivaltaisesti.

Aleksi Jäntti (kok.)

Julkaistu Tamperelaisessa 3.11.2021

Kategoriat: Ei kategoriaa

Aleksi JÄNTTI

Olen pitkälle kaljuuntunut yhteiskunnan moniottelija - ja ehdolla kevään kuntavaaleissa Tampereella. Minusta tuli koululainen vuonna 1981, ansiotyöläinen 1989, aviomies 1995, isä 1997, upseeri 1999 ja osa-aikapoliitikko 2005. Täyspäiväisenä poliitikkona, apulaispormestarina Tampereella, olen ollut vuodesta 2017. Työkokemus sekä julkisella sektorilla että elinkeinoelämässä auttaa suhteuttamaan asioita. Valmistuttuani maanpuolustuskorkeakoulusta upseeriksi työskentelin ensin virkamiehenä puolustusvoimissa. Sen jälkeen toimin yrittäjänä ja työllistäjänä. Myöhemmin yhteyspäällikkönä Suomalaisessa Barona-konsernissa ja pendelöin työpaikalle Tampereelta Helsinkiin. Kansainvälistä työkokemusta minulla on kriisinhallintatehtävistä Kosovosta. Kolmannen sektorin osaamiseni on syntynyt ensin jääkiekon parissa juniorimaalivahtien valmentajana KooVeessa ja Ilveksessä sekä myöhemmin Tampereen Voimistelijoiden puheenjohtajana. Unohtaa ei sovi myöskään vuonna 2007 alkanutta aktiivisuutta kokoomusyhdistysten hallituksissa. Tällä hetkellä toimin Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtajana. Olen myös Kokoomuksen puoluehallituksen jäsen. Minulla on kolme lasta. Vanhin poikani syntyi vuonna 1997, tytär 1998 ja kuopus 2010. Silmää räpäyttämättä uskallan väittää tietäväni, millaista elämää neljäs sektori elää. Yksin saan aikaan kovin vähän, mutta porukalla häkellyttävän paljon.