bit.ly/AleksiMatti

Olen onnellinen ja kiitollinen siitä, että olen saanut olla elämäni aikana monessa mukana. Monipuolisen työkokemuksen ohessa harrastuksiini on kuulunut mm. jääkiekko ja fagotin soittaminen. Olen ollut aktiivinen järjestötoiminnassa sekä puolueorganisaatiossa että urheiluseuroissa, osallistunut tosi-TV-kilpailuun, ollut avustajana elokuvassa ja pienessä sivuroolissa televisiosarjassa ja niin edelleen.

Se, että on nähnyt ja kokenut maailmaa eri näkökulmista, auttaa suhteuttamaan asioita. Ja nimenomaan suhteellisuudentaju on se, mitä kaipaan erityisesti politiikkaan ja mediaan. Pitäisi nähdä iso kuva sekä pitkän aikavälin trendit ja syy-seuraussuhteet, eikä tarttua lillukanvarsiin, ellei kyse ole selvästä epäkohdasta. Pirun toki väitetään asuvan yksityiskohdissa.

Omia touhujani seurattuani olen tullut siihen tulokseen, että jopa yhden hengen organisaatiossa on vähintään vuositasolla tehostamisen varaa. Mitä suurempi organisaatio, sitä enemmän on tehokkuus- ja järkeistämisholkkumaa. Demokratian ansiosta kaikista valtuustoista ja eduskunnasta löytyy niitä, jotka keskittyvät viihteen tekemiseen tai pipertämiseen sekä uudelleenvalintansa varmistamiseen.

Jäsenmäärältään riittävän suuri valtuusto ja eduskunta takaavat kuitenkin sen, että joukossa on tarpeeksi myös niitä, joilla on kyky piirtää paksulla tussilla oikeaa kuvaa. Toki perinteinen hallitus-oppositio -asetelmakin johtaa osaltaan siihen, että resursseista osa on aina jossain määrin vajaakäytöllä. Uskon, että aidossa demokratiassa ensin kansalla ja sitten puolueorganisaatioilla on kyky siivilöidä osaavia henkilöitä avaintehtäviin, vaikka USA:n nykymeno rapauttaa hieman uskoani.

Katsele yllä olevasta linkistä Trinno Oy:n innovaatiojohtaja ja osaomistaja Matti Jääskeläisen kanssa käymäni keskustelu. Arvostan ihmisiä, näiden roolista riippumatta, jotka osaavat suhteuttaa asioita ja tarkastella niitä eri näkökulmista.

Eri asioiden huomioon ottaminen ei kuitenkaan saa johtaa päättämättömyyteen. Päätöksiä on kyettävä tekemään senkin uhalla, ettei tule uudelleen valituksi. Politiikassa päätös tarkoittaa tavallisesti kompromissia. Suhteuttaminen on keino asettaa asioille kertoimet. Toiset asiat eivät ole yhtä tärkeitä kuin ensimmäiset.

Luotettava eri näkökulmista tarkastelu edellyttää eri osapuolten kuuntelemista ja vuorovaikutusta. Ilman yhteyttä ei voi kommunikoida. Kumppanuuden ja asiakaslähtöisyyden perustaso kunnassa on se, että esimerkiksi yritys saa toivomansa viranhaltijan helposti kiinni, kun on tarvetta.

Etujärjestöt eivät tarkastele asioita eri näkökulmista, vaan ajavat yksisilmäisesti oman viiteryhmänsä etua muista piittaamatta. Kokoomus ei ole etujärjestö. Meidän poliitikkojen tehtävä on katsoa kokonaisuutta ja sovittaa eri intressit yhteen.

Facebookissa 8.6.2021

Kategoriat: Ei kategoriaa

Aleksi JÄNTTI

Olen pitkälle kaljuuntunut yhteiskunnan moniottelija - ja ehdolla kevään kuntavaaleissa Tampereella. Minusta tuli koululainen vuonna 1981, ansiotyöläinen 1989, aviomies 1995, isä 1997, upseeri 1999 ja osa-aikapoliitikko 2005. Täyspäiväisenä poliitikkona, apulaispormestarina Tampereella, olen ollut vuodesta 2017. Työkokemus sekä julkisella sektorilla että elinkeinoelämässä auttaa suhteuttamaan asioita. Valmistuttuani maanpuolustuskorkeakoulusta upseeriksi työskentelin ensin virkamiehenä puolustusvoimissa. Sen jälkeen toimin yrittäjänä ja työllistäjänä. Myöhemmin yhteyspäällikkönä Suomalaisessa Barona-konsernissa ja pendelöin työpaikalle Tampereelta Helsinkiin. Kansainvälistä työkokemusta minulla on kriisinhallintatehtävistä Kosovosta. Kolmannen sektorin osaamiseni on syntynyt ensin jääkiekon parissa juniorimaalivahtien valmentajana KooVeessa ja Ilveksessä sekä myöhemmin Tampereen Voimistelijoiden puheenjohtajana. Unohtaa ei sovi myöskään vuonna 2007 alkanutta aktiivisuutta kokoomusyhdistysten hallituksissa. Tällä hetkellä toimin Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtajana. Olen myös Kokoomuksen puoluehallituksen jäsen. Minulla on kolme lasta. Vanhin poikani syntyi vuonna 1997, tytär 1998 ja kuopus 2010. Silmää räpäyttämättä uskallan väittää tietäväni, millaista elämää neljäs sektori elää. Yksin saan aikaan kovin vähän, mutta porukalla häkellyttävän paljon.