Kävin pitämässä poliittisen tilannekatsauksen Kokoomuksen Tampereen Aluejärjestön hallitukselle. Kaiken muun lisäksi analysoin, miksi Alexander Stubb on erinomainen presidenttiehdokas ja suosikkini Suomen tasavallan presidentiksi.

Minulla ei olisi ollut mitään ongelmia tukea kaikki mitat täyttäviä Elina Valtosta tai Antti Häkkästä presidentin tehtävään. Risto E.J. Penttilää en tunne. Mikko Hautala on edustanut ulko- ja turvallisuuspolittikassaan eri koulukuntaa, kuin mihin itse koen kuuluvani.

Upseerina minulle henkilökohtaisesti on tärkeää, että tuleva presidenttimme on suorittanut asevelvollisuuden oli hän sitten korpraali tai kenraali. Ehdottomana vaatimuksenani on, että tulevalla presidentillä ei ole rikostuomioita eikä hän ole flirttaillut sen enempää Neuvostoliiton, Venäjän kuin rasisminkaan kanssa, vaikka olisi erehtynyt yhteiskuvaan Sergei Lavrovin kanssa.

Alex Stubb jakaa mielipiteitä. Olen kuullut useamman suusta häntä parjaavia kommentteja, mutta kukaan ei ole kehdannut (?) sanoa eksaktisti, mistä kiikastaa. Hypoteesini on, että syy on se, että Alex ei ole perinteisessä mielessä kansanmies. Hän on kosmopoliitti ja sellaisena aito, oma energinen itsensä.

Monen mielestä tasavallan presidentin pitää murjottaa. Koska hänen pitää.

Sisäpolitiikka ei ole koskaan kuulunut Stubbin keskeisiin vahvuuksiin. Ulkopolitiikka on. Siinä hän on esillä olevien ja olleiden kandidaattien joukossa suvereeni. Ei ainoastaan teoreetikko vaan myös käytännön osaaja. Vaikka yksittäisiä virheitä matkalle mahtuu, Stubb esimerkiksi näki heti millainen merkitys Venäjän hyökkäyksellä Georgiaan eli 080808:lla oli turvallisuuspolitiikan kehitykseen.

Alex on toiminut europarlamentaarikkona, ulkoasiainministerinä, Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerinä, pääministerinä ja valtiovarainministerinä sekä Euroopan investointipankin varapääjohtajana. Tällä hetkellä hän toimii EU-yliopiston professorina Firenzessä.

Stubb puhuu sujuvasti ruotsia, suomea, englantia ja ilmeisesti myös ymmärrettävää ranskaa ja saksaa, mutta niistä minä en ymmärrä mitään. Hänellä on käsittämättömän laajat verkostot Euroopan lisäksi ympäri maailman.

Sisäpolitiikka ei kuulu Stubbin vahvuuksiin, eikä tasavallan presidentin tehtäväkenttään. Vaikka presidentti voi toimia kotimaassa unilukkarina ja arvojohtajana, ennen kaikkea hänen tulee johtaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa riippumatta siitä, kuinka pitkä tauko on ennen yhteistyötä valtioneuvoston kanssa.

Politiikan nousut ja laskut kokenut, lukemattomissa liemissä keitetty Stubb on riittävän kova luu johtamaan tuoreen Nato-maan uuden aikakauden ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Kokoomuksenvälisissä gallupeissa Alex on ollut pitkään selvästi kärjessä. Joku luonnehtii häntä eläimeksi toinen koneeksi, kun puhutaan kyvystä kampanjoida. Minulle on syntynyt sellainen kuva, että kilpailuhenkisyydessäkään hän ei tapaa jäädä pahnanpohjimmaiseksi, joten kampanja todennäköisesti tullaan huomaamaan.

Omien sanojensa mukaan Alex on rauhoittunut ministeriajoistaan. Se ei kyllä välttämättä tarkoita kovin paljoa, mutta sen kanssa voi elää. 😎

Summa summarum: äärettömän kokenut, osaava, poikkeuksellisen verkostoitunut, kielitaitoinen ja ärsyttävän energinen oma itsensä.

Siinä lyhyesti.

Kategoriat: Ei kategoriaa

Aleksi JÄNTTI

Olen pitkälle kaljuuntunut yhteiskunnan moniottelija - ja ehdolla kevään kuntavaaleissa Tampereella. Minusta tuli koululainen vuonna 1981, ansiotyöläinen 1989, aviomies 1995, isä 1997, upseeri 1999 ja osa-aikapoliitikko 2005. Täyspäiväisenä poliitikkona, apulaispormestarina Tampereella, olen ollut vuodesta 2017. Työkokemus sekä julkisella sektorilla että elinkeinoelämässä auttaa suhteuttamaan asioita. Valmistuttuani maanpuolustuskorkeakoulusta upseeriksi työskentelin ensin virkamiehenä puolustusvoimissa. Sen jälkeen toimin yrittäjänä ja työllistäjänä. Myöhemmin yhteyspäällikkönä Suomalaisessa Barona-konsernissa ja pendelöin työpaikalle Tampereelta Helsinkiin. Kansainvälistä työkokemusta minulla on kriisinhallintatehtävistä Kosovosta. Kolmannen sektorin osaamiseni on syntynyt ensin jääkiekon parissa juniorimaalivahtien valmentajana KooVeessa ja Ilveksessä sekä myöhemmin Tampereen Voimistelijoiden puheenjohtajana. Unohtaa ei sovi myöskään vuonna 2007 alkanutta aktiivisuutta kokoomusyhdistysten hallituksissa. Tällä hetkellä toimin Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtajana. Olen myös Kokoomuksen puoluehallituksen jäsen. Minulla on kolme lasta. Vanhin poikani syntyi vuonna 1997, tytär 1998 ja kuopus 2010. Silmää räpäyttämättä uskallan väittää tietäväni, millaista elämää neljäs sektori elää. Yksin saan aikaan kovin vähän, mutta porukalla häkellyttävän paljon.