Keväällä kirjoitin, kuinka Putinin Venäjä on Hitlerin Saksan kanssa yhtenevin askelin matkalla hyökkäyssotaan Euroopassa.

Jo nyt on nähtävissä, että samoin, mutta natsi-Saksaa rivakammin askelin, Venäjä on marssimassa myös tappioon.

Iso-Britannian silloisen pääministeri Chamberlainin hehkuttama ”rauha meidän ajaksemme”, murtui 1939 Saksan aloitettua salamasodan Puolaa vastaan ja jatkettua sitä pari vuotta myöhemmin operaatio Barbarossan muodossa Neuvostoliittoon.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022 ja sai salamannopeasti haltuunsa merkittävän osan maan pinta-alasta.

1941 Saksa eteni muutamassa kuukaudessa Moskovan porteille ja piiritti Leningradin. 2022 Sodan ensipäivinä Venäjä tunkeutui Kiovan esikaupunkeihin ja piiritti Mariupolin.

Muutamassa kuukaudessa Hitlerin Saksa joutui myös perääntymään Moskovasta voimien ehdyttyä talvipakkaseen. Vielä nopeammin Putinin Venäjän oli luovuttava tavoitteestaan vallata Kiova ja vetäydyttävä Valko-Venäjälle.

Tappiosta Hersonin taistelussa näyttää muodostuneen Putinin Stalingrad, ja vuoden 1943 Kurskin panssaritaistelun miniatyyri nähtäneen modernein asein talven, kevään aikana Dnepr-joen itäpuolella ukrainalaisten työntyessä vastustamattomasti etelään.

Hitlerin järjetön hyökkäys yhdisti länsimaat. Niin myös Putinin. Hitlerin tappioon johtaneissa tekijöissä keskeisenä oli talous. Liittoutuneet kykenivät tuottamaa sotamateriaalia nopeammin kuin Saksa tuhosi.

Sama toistuu Venäjällä, jolla ei ole kykyä korvata menettämäänsä kalustoa. Ukrainaa tukevien länsimaiden talous on Venäjälle liian kova pala. Periksi ei saa antaa.

Ukrainan sodassa nyky-Venäjä on toistanut lähes kaikki natsi-Saksan tekemät virheet ja alkaa muutoin muistuttaa Neuvostoliittoa. Historiasta ei ole opittu mitään. Se kertoo sivistymättömyydestä, jota Putinin johtama koneisto ajaakin ohjelmallisesti läpi koko yhteiskunnan.

Taas aamulla luin lehdestä, kuinka venäläiset käyttävät systemaattisia raiskauksia aseenaan. Sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan ovat Venäjän harjoittaman kansanmurhan arkipäivää. Niin olivat Saksassakin.

Vuosisataisten kokemusten siivittämänä huulillamme on kulkenut sutkaus siitä, kuinka naapurimme ei muutu edes paistinrasvalla. Kyllä vaistomme tuntee sen.

Julkaistu Tamperelaisessa 30.11.2022

Kategoriat: Ei kategoriaa

Aleksi JÄNTTI

Olen pitkälle kaljuuntunut yhteiskunnan moniottelija - ja ehdolla kevään kuntavaaleissa Tampereella. Minusta tuli koululainen vuonna 1981, ansiotyöläinen 1989, aviomies 1995, isä 1997, upseeri 1999 ja osa-aikapoliitikko 2005. Täyspäiväisenä poliitikkona, apulaispormestarina Tampereella, olen ollut vuodesta 2017. Työkokemus sekä julkisella sektorilla että elinkeinoelämässä auttaa suhteuttamaan asioita. Valmistuttuani maanpuolustuskorkeakoulusta upseeriksi työskentelin ensin virkamiehenä puolustusvoimissa. Sen jälkeen toimin yrittäjänä ja työllistäjänä. Myöhemmin yhteyspäällikkönä Suomalaisessa Barona-konsernissa ja pendelöin työpaikalle Tampereelta Helsinkiin. Kansainvälistä työkokemusta minulla on kriisinhallintatehtävistä Kosovosta. Kolmannen sektorin osaamiseni on syntynyt ensin jääkiekon parissa juniorimaalivahtien valmentajana KooVeessa ja Ilveksessä sekä myöhemmin Tampereen Voimistelijoiden puheenjohtajana. Unohtaa ei sovi myöskään vuonna 2007 alkanutta aktiivisuutta kokoomusyhdistysten hallituksissa. Tällä hetkellä toimin Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtajana. Olen myös Kokoomuksen puoluehallituksen jäsen. Minulla on kolme lasta. Vanhin poikani syntyi vuonna 1997, tytär 1998 ja kuopus 2010. Silmää räpäyttämättä uskallan väittää tietäväni, millaista elämää neljäs sektori elää. Yksin saan aikaan kovin vähän, mutta porukalla häkellyttävän paljon.