Kokoomus ja perussuomalaiset saavuttivat eduskuntavaaleissa ennennäkemättömän vaalivoiton. Yhdessä ruotsalaisen kansanpuolueen ja kristillisdemokraattien kanssa ne onnistuivat laatimaan erinomaisen hallitusohjelman.

Jo alkumetreillä hallituksen ylle kerääntyi kuitenkin synkkiä pilviä, kun perussuomalaisten ministereiden nettikirjoituksia alettiin perkaa vuosienkin takaa. On erinomaista, että lähihistoriaamme läpivalaistaan. Laajempaankin valaisuun olisi perusteita esimerkiksi suomettumisen ja jälkisuomettumisen näkökulmista nyt, kun olemme kiistattomasti osa länttä ja läntistä arvoyhteisöä.

Perussuomalaiset sai eduskuntavaaleissa yli 600 000 ääntä. Niin monen suomalaisen ääni on saatava jollain tavoin kuuluviin. Elämme demokratiassa. Samalla äänestäjille tarjoutuu mahdollisuus nähdä, millaista puoluetta ja henkilöitä he ovat äänestäneet.

Nyt käytävä keskustelu rasismista ja sen liehittelystä on äärettömän tärkeää. Käynnissä olevan kohun kultareunus on se, että perussuomalaiset eksplisiittisesti irtisanoutuvat rasismista sekä kaikesta ihmisarvoa ja -oikeuksia kyseenalaistavasta retoriikastaan.

Kokoomus tiesi hallitusta muodostaessaan, että perussuomalaisten mukaan ottamiseen liittyi riskejä. Kukaan ei kuitenkaan tiennyt, millaisia yksityiskohtia taustalla on. Esiin nousseet kirjoitukset ja sanamuodot ovat täysin tuomittavia. Joku saattaa ajatella, että onpas siinä rohkeaa suorapuheisuutta, vaikka kyse on ajattelemattomuudesta johtuvasta typeryydestä.

Tosiasia on, että perussuomalaisilla ei ole juurikaan kokemusta hallitusvastuusta. He ovat tottuneet oppositiossa toimimaan eri säännöin kuin muut. Nyt heillä on kasvun paikka. Hallituksessa oleminen vaatii malttia, kärsivällisyyttä ja nöyryyttä. Niitä kaikkia on löydyttävä nykyistä enemmän – erityisesti sosiaalisen median parissa. Näppäimistö on viisasten juoma.

Kaikissa organisaatioissa yksilöillä on erilaisia arvoja. Kuuluessaan yhteisöön jokaisen on kuitenkin sitouduttava yhteisiin arvoihin – tai lähdettävä. Hallitusohjelmaan on kirjoitettu muun muassa, että vahva ja välittävä Suomi on vakaa ja luotettava maa, vahva demokratia ja itsenäinen oikeusvaltio, jossa jokaista arvostetaan tasavertaisena yhteiskunnan jäsenenä.

Kaikki hallituspuolueet ja niiden edustajat ovat sitoutuneet ohjelmaan kirjattuihin arvoihin ja tavoitteisiin. Kokoomus ei ole myynyt arvojaan. Ne ovat täysin linjassa hallitusohjelman kanssa.

Kokoomus on puheenjohtajansa ja hallitus pääministerinsä Petteri Orpon suulla alusta lähtien, johdonmukaisesti ja määrätietoisesti irtisanoutunut kaikesta ääriajattelusta on se sitten natsismia, stalinismia tai rasismia.

Orpo johtaa hallituksen työskentelyä ja kokoomusta, mutta ei sen enempää perussuomalaisia, ruotsalaista kansanpuoluetta kuin kristillisdemokraattejakaan. Niillä on oma johtonsa. Pääministeri voi tukea, kannustaa ja neuvoa, mutta hänellä ei ole direktio-oikeutta eikä hänen tule kaataa hallitusta sen takia, että se saattaa joka tapauksessa joskus kaatua. Sellainen riski on ollut ja tulee aina olemaan kaikilla hallituksilla.

Pääministeriltä on odotettu ”nyrkkiä pöytään” -johtamista. Se on hölmö vaade. Ei sellainen ole hyvää johtamista. Epäilen, että samat tahot, jotka nyt vaativat vahvaa johtamista, olisivat siitä ensimmäisenä itkemässä.

On siirrytty takaisin aikaan, jolloin Suomea ei johdeta ensisijaisesti Instagramissa tai Twitterissä. Pääministeri on esittänyt yksiselitteisesti ja selkeästi oman tahtotilansa. Se on onnistuneen johtamisen perusedellytys eikä mitenkään itsestään selvää viime vuosien Suomessa. Orpo on toiminut maltilla, kaikkia osapuolia kuunnellen, määrätietoisesti ja antautunut avoimuuden periaatetta noudattaen median kuulusteltavaksi aina, kun se on ollut mahdollista. Niin pitää ollakin. Poliittisen johtajan on uskallettava kuunnella kaikki kysymykset ja oltava valmis vastaamaan niihin.

Petteri Orpo on panssarireserviupseerikurssinsa priimus. Se kertoo, että häneltä löytyy kykyä myös suoraviivaiseen johtamiseen, kun sellaiseen on tarvetta. Sellainen kuitenkin harvoin toimii politiikassa.

Opposition edustajat ovat moittineet pääministeriä siitä, ettei kokoomus ole perehtynyt riittävästi perussuomalaisten menneisyyden edesottamuksiin. He ovat kuulemma kyllä itse olleet kaikesta tietoisia. Silti oppositio on nyt vaatimassa istuntotauon keskeyttämistä, jotta voitaisiin äänestää Riikka Purran luottamuksesta. Jos he kerran ovat olleet tietoisia kaikista kauheuksista, miksi Purran luottamuksesta ei voitu äänestää silloin, kun äänestettiin Junnilan luottamuksesta?

Aivan.

Hallituspuolueet ovat laatineet Suomen tulevaisuuden kannalta välttämättömiä linjauksia sisältävän hallitusohjelman, joka ainakin keskeisimmiltä osiltaan ansaitsee tulla toteutetuksi. Pääministeri Orpo on ominaisuuksiltaan erinomainen henkilö johtamaan hallitusohjelman toimeenpanoa.

Julkaistu Facebookissa 14.7.2023

Kategoriat: Ei kategoriaa

Aleksi JÄNTTI

Olen pitkälle kaljuuntunut yhteiskunnan moniottelija - ja ehdolla kevään kuntavaaleissa Tampereella. Minusta tuli koululainen vuonna 1981, ansiotyöläinen 1989, aviomies 1995, isä 1997, upseeri 1999 ja osa-aikapoliitikko 2005. Täyspäiväisenä poliitikkona, apulaispormestarina Tampereella, olen ollut vuodesta 2017. Työkokemus sekä julkisella sektorilla että elinkeinoelämässä auttaa suhteuttamaan asioita. Valmistuttuani maanpuolustuskorkeakoulusta upseeriksi työskentelin ensin virkamiehenä puolustusvoimissa. Sen jälkeen toimin yrittäjänä ja työllistäjänä. Myöhemmin yhteyspäällikkönä Suomalaisessa Barona-konsernissa ja pendelöin työpaikalle Tampereelta Helsinkiin. Kansainvälistä työkokemusta minulla on kriisinhallintatehtävistä Kosovosta. Kolmannen sektorin osaamiseni on syntynyt ensin jääkiekon parissa juniorimaalivahtien valmentajana KooVeessa ja Ilveksessä sekä myöhemmin Tampereen Voimistelijoiden puheenjohtajana. Unohtaa ei sovi myöskään vuonna 2007 alkanutta aktiivisuutta kokoomusyhdistysten hallituksissa. Tällä hetkellä toimin Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtajana. Olen myös Kokoomuksen puoluehallituksen jäsen. Minulla on kolme lasta. Vanhin poikani syntyi vuonna 1997, tytär 1998 ja kuopus 2010. Silmää räpäyttämättä uskallan väittää tietäväni, millaista elämää neljäs sektori elää. Yksin saan aikaan kovin vähän, mutta porukalla häkellyttävän paljon.

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *