Pormestariohjelmaan kirjatuista tavoitteista eräs kunnianahimoisimmista osui rakennusvalvontaan: rakennuslupien käsittelyajan tulisi olla yksi kuukausi. Tavoitteen saavuttaminen on osoittautunut niin haastavaksi, että sitä on jouduttu loiventamaan.

Alkuperäisen tavoitteen saavuttaminen on vaikeaa, muttei mahdotonta. Tällä valtuustokaudella tuskin päästään kuukauden keskimääräisiin käsittelyaikoihin, mutta edellytykset niin nopeaan prosessiin voidaan vielä luoda.

Keväällä eläköityneen rakennustarkastaja Eija Muttonen-Mattilan aikana käynnistettiin täysin digitaaliseen rakennuslupaprosessiin tähtäävä toiminta lupa.fi-järjestelmän avulla. Jos ennen kannettiin kansioita käsittelijältä toiselle, nyt käsittely on rinnakkaista eikä papereita juuri tarvita. 

Rakennuslupia on myönnetty viime vuosina ennätysmäärä – verrokkikaupunkeja pienemmällä henkilöstöllä. Verrokiksi voisi kuitenkin ottaa vaikkapa Järvenpään, jossa rakennusvalvonnan henkilöstömäärä on pysynyt samalla tasolla yli kymmenen vuotta.

Tampereen yleiskaavaa valmistellaan tietomallipohjaisena, jollaiseksi koko maankäytön prosessi muuttuu lähivuosina. Se tarkoittaa erilaisia 3D-pohjaisia tiedostoja, joista on hyötyä kaikissa vaiheissa yleiskaavoituksesta asemakaavoituksen kautta rakennuslupiin. Mallien avulla suunnittelijat voivat sijoittaa vaikkapa rakennuksen suoraan kaupungin tietomalliin, jolloin nähdään heti, miten se siihen sopii. Tämä helpottaa ja nopeuttaa osapuolten välistä vuorovaikutusta.

Maankäytön kokonaisprosessin kehittämisessä Tampere on seurannut Vantaan esimerkkiä. Myös Tampereella tähtäimen on oltava siinä, että rakennustarkastusta ei nähdä enää erillisenä maankäytön vaiheena, vaan osana luvan hakijan prosessia, jossa viranomaisilla on pääsy rakentajien sekä suunnittelijoiden tietopankkeihin.

On mahdollista saavuttaa tilanne, jossa tekoäly varmistaa rakennuksen täyttävän lain vaatimukset. Silloin lupaprosessit eivät Tampereellakaan enää kestä kuukausia vaan muutaman viikon, parhaimmillaan vain päiviä.

Tampereen uudeksi rakennustarkastajaksi valittu Leena Jaskanen on tehnyt pitkän uran pääkaupunkiseudulla ja hän siirtyy Tampereelle prosessien kehittämisen eturintamassa olevasta Vantaan rakennusvalvonnasta. Lämpimästi tervetuloa!

Aleksi Jäntti

Apulaispormestari, kaupunkiympäristön palvelualue

Tamperelainen 19.8.2020

Kategoriat: Ei kategoriaa

Aleksi JÄNTTI

Olen pitkälle kaljuuntunut yhteiskunnan moniottelija - ja ehdolla kevään kuntavaaleissa Tampereella. Minusta tuli koululainen vuonna 1981, ansiotyöläinen 1989, aviomies 1995, isä 1997, upseeri 1999 ja osa-aikapoliitikko 2005. Täyspäiväisenä poliitikkona, apulaispormestarina Tampereella, olen ollut vuodesta 2017. Työkokemus sekä julkisella sektorilla että elinkeinoelämässä auttaa suhteuttamaan asioita. Valmistuttuani maanpuolustuskorkeakoulusta upseeriksi työskentelin ensin virkamiehenä puolustusvoimissa. Sen jälkeen toimin yrittäjänä ja työllistäjänä. Myöhemmin yhteyspäällikkönä Suomalaisessa Barona-konsernissa ja pendelöin työpaikalle Tampereelta Helsinkiin. Kansainvälistä työkokemusta minulla on kriisinhallintatehtävistä Kosovosta. Kolmannen sektorin osaamiseni on syntynyt ensin jääkiekon parissa juniorimaalivahtien valmentajana KooVeessa ja Ilveksessä sekä myöhemmin Tampereen Voimistelijoiden puheenjohtajana. Unohtaa ei sovi myöskään vuonna 2007 alkanutta aktiivisuutta kokoomusyhdistysten hallituksissa. Tällä hetkellä toimin Pirkanmaan Kokoomuksen puheenjohtajana. Olen myös Kokoomuksen puoluehallituksen jäsen. Minulla on kolme lasta. Vanhin poikani syntyi vuonna 1997, tytär 1998 ja kuopus 2010. Silmää räpäyttämättä uskallan väittää tietäväni, millaista elämää neljäs sektori elää. Yksin saan aikaan kovin vähän, mutta porukalla häkellyttävän paljon.