Tullessani mukaan kunnallispolitiikkaan istuin ensimmäiset neljä vuotta Uskon vieressä Lempäälän kunnanvaltuustossa. Hän on eläkkeellä oleva yliopettaja ja oli jo tuolloin toiminut lähes vuosikymmenen kirkkovaltuutettuna. Uskolta sain monta vinkkiä kunnallispolitiikan kiemuroihin, mutta hän avasi silmiäni myös seurakunnan toimintaan.
Kirkolla on merkittävä rooli Suomen historiassa, kulttuuriperinnössä ja kansansivistystyössä. Sen henkistä ja hengellistä asemaa ei voi vähätellä ja minulle ne näyttäytyvät yhä edelleen positiivisessa valossa. Seurakuntavaaleissa minulle korostuu kuitenkin kirkkovaltuustojen rooli maallisten asioiden päättämisen näkökulmasta. Juuri tätä maallista puolta Usko minulle avasi.
Seurakunnat täydentävät kaupunkien ja kuntien palveluja koko ihmisen elinkaaren ajan. Ennen kouluikää moni lapsi osallistuu viikoittain seurakunnan järjestämään kerhotoimintaan riippumatta siitä, kuinka hänen päivähoitonsa on järjestetty. Usein seurakunta osallistuu alakouluikäisten aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämiseen ja viimeistään yläkouluiässä voi osallistua lapsille ja nuorille suunnatuille kesäleireille. Omat lapseni ovat osallistuneet periteisen kerhon lisäksi seurakunnan musiikkileikkikouluun.
Kirkon nuoriso- ja perhetyöllä on merkittävä ennaltaehkäisevä rooli syrjäytymisen ehkäisemisessä ja perheiden tukemisessa niiden vaikeissa elämäntilanteissa. Samalla ne tarjoavat kanavan vapaaehtoistyön tekemiseen. Diakoniatyöllä pyritään antamaan apua ja luomaan toivoa niille, joiden voi olla vaikea saada apua muualta. Sen muotoina voivat olla myös: seniori- ja vanhustyö, mielenterveystyö, kehitysvammaistyö, omaishoitajatyö, päihdetyö, vankilatyö ja monikulttuurisuus.
Olen itse ollut usein mukana keskusteluissa, joissa on pohdittu seurakunnan maapolitiikan vaikutuksia kaupungin kaavoitukseen tai maanhankintaan. Kun toimin puolustusvoimissa päällikkönä, yksikköni sotilaspoliisien koulutuksen tärkeänä osana oli kaksi kertaa vuodessa toteutettu harjoitus, joka tukeutui lähes yksinomaan seurakunnan maa-alueisiin ja kiinteistöihin. Harjoituksen mahdollisti hyvä yhteistyö paikallisen seurakunnan kanssa.
Pidän kirkon ja seurakuntien harjoittamaa hengellistä työtä merkittävänä. Käyttäessäni äänioikeutta seurakuntavaaleissa 9.11.2014 pyrin kuitenkin etupäässä vaikuttamaan siihen, kuinka seurakunnan resursseja kohdennetaan maallisten asioiden hoitoon. Seurakunnat vapauttavat toiminnallaan kaupungin resursseja muualle. Usko opetti.
Pääkirjoitus Nyky Tampereessa 5.11.2014